This post is also available in: English (Engels) Français (Frans)

• Text: IAME Belgium
  • Foto’s: Pascal Verheuge

De 153 piloten van de vierde en voorlaatste proef van de IAME Series Benelux die samengekomen waren in Genk waren niet verwend door de weersomstandigheden. De regen was alomtegenwoordig in het begin van het weekend, waarna het – voor bepaalde categorieën – iets beter werd tijdens de kwalificatiesessies. Zondagnamiddag, tijdens de Finales, kleurde de hemel terug blauw en konden het merendeel van de wedstrijden op een droge piste worden gereden.

Naast de strijd voor de titels, was deze proef vooral belangrijk door het feit dat de tussentijdse stand in het kampioenschap erover besliste aan wie de uitnodigingen voor de Internationale IAME Finale, die doorgaat half oktober in Le Mans, zouden worden toegekend.

X30 Senior: de grote stap van van Splunteren

Joey van Splunteren, die sinds het begin van het seizoen zeer regelmatig was, kon nog geen Finale op zijn naam schrijven in 2019. De titelverdediger in de X30 Senior klasse (14-30 jaar) kon deze leegte invullen door deze Finale in Genk te winnen in de sprint met 22 duizendsten van een seconde ten opzichte van Tuur Stalmans! De Nederlander is dus praktisch zeker van de titel nog voor de aanvang van de laatste proef van het seizoen te Mariembourg. Achter dit duo, die voor een maximum aan spanning zorgden, was het Matteo Raspatelli die de kleinste trede op het podium veroverde… en zo nog een waterkansje behoudt om voor van Splunteren te eindigen op het einde van het seizoen. De Nederlander Nick Smit en Beau Heijmans vervolledigden de top 5. Heijmans ging in het Rookie-klassement Sam Balota voor, terwijl Enzo Lévêque, die de leiding in het kampioenschap van deze klasse behoudt, een weekend beleefde om snel te vergeten.

© Pascal Verheuge

X30 Super Shifter: Mertens bevestigd, Piirimagi ontsnapt

Gil Mertens, reeds ongeslagen in Francorchamps, kon zijn dominantie in de Ardennen bevestigen in de X30 Super Shifter klasse (175cc met versnellingsbak). De Aalstenaar kon bij zijn tweede deelname in de IAME Series Benelux andermaal de debatten leiden in Limburg met een foutloos parkoers: de pole, de overwinning in de beide kwalificatiesessies en vervolgens een groot succes in de Finale. Hij beklaagde hierdoor wel zijn afwezigheid in de eerste twee wedstrijden van het seizoen… Achter hem vochten de titelkandidaten het onderling uit. Christof Huibers, tweede na de manches, eindigde op de 8ste plaats in de Finale en het is dus de Est Sten Dorian Piirimagi, reeds titelhouder en leider in de competitie, die de beste zaak deed. De Nederlander Roy Bakker, kampioen in 2017, kon eindelijk opnieuw de weg naar het podium vinden en eindigde voor Ronan Waelbrouck en Frédéric Op de Beeck.

X30 Master: een goeie zaak voor Bauthier

Werd het kampioenschap in de X30 Master klasse (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 75kg) beslist tijdens de kwalificatiesessies van deze wedstrijd in Genk? Het is natuurlijk te vroeg om dit nu al te zeggen! Maar door niet voluit te gaan in het begin van de sessie, moest Fabio Kieltyka, die zich liet verrassen door een plotse regenbui, zich tevreden stellen met een verre 16de plaats. Op dat moment liet zijn tegenstander Hubert Bauthier deze kans niet aan zich voorbijgaan! Hij pakte niet alleen de pole, maar domineerde vervolgens de kwalificaties. In de Finale kon hij net (met 76/1000ste van een seconde!) de Brit Patrick Pearce afhouden en zo het maximum aantal punten scoren dit weekend. De Nederlander Jim Ringelberg zorgde voor de verrassing door het podium te vervolledigen. Fabio Kieltyka, die terugkeerde tot de zesde plaats na de kwalificaties, kon de schade beperken in de Finale met een 4de plaats voor Justin Bonnes. Alain Bazard werd negende en was nog maar eens de beste Gentleman (ouder dan 45 jaar). Er zit weer vuur in het kampioenschap: slechts 5 punten scheiden Fabio Kieltyka en Hubert Bauthier voor de laatste afspraak die doorgaat van 1 tot 3 november in Mariembourg!

X30 Junior: Stevenheydens in zijn achtertuin

Met het wisselvallige weer van dit weekend in Genk waren er veel wendingen in de X30 Junior klasse (12-15 jaar). De Schot Cian Shields, leider in het kampioenschap, was de snelste tijdens de kwalificatiesessies, maar het was de Brit Zach Ripley die het voordeel haalde uit de kwalificaties. Vanaf de eerste ronde, van een Finale die op een bijna droge piste werd verreden, was het een zeer scherpe Yani Stevenheydens die het commando nam en de overwinning pakte ten opzichte van Zach Ripley. De Duitser Herolind Nuredini kon het podium vervolledigen voor de Pool Victor Obarzanek en de Belgen Lucas Taelman en Noah Maton.Cian Shields, die slechts 12de werd in de Finale, blijft op kop in het kampioenschap, maar ziet zijn voorsprong op Zach Ripley slinken. Zonder grote verrassingen zal de strijd om de titel beslecht worden tussen deze twee piloten tijdens de laatste proef.

X30 Cadet: Abraham wint, Kok bijna kampioen

De Nederlander Milan Kok, die de pole op zijn naam schreef in de X30 Cadet klasse (10-13 jaar) en leider was na de kwalificaties, aarzelde niet om een snelle start te nemen in de Finale. Maar halfweg koers zag hij Kimmy Abraham als een raket terugkeren. Abraham maakte een gat van bijna 3 seconden goed en nam de leiding op twee ronden van het einde. Het tweede succes van de jonge Belg (na Ostricourt) weerhoudt de regelmatige Milan Kok er niet van bijna zeker te zijn van de titel voor de laatste afspraak van het seizoen. Na deze twee sterke mannen was het Simon Lacroix die de derde plaats pakte ten koste van Rayhan Mouoya, die zo doorschuift naar de 3de plaats in de voorlopige tussenstand.

Mini: Outran houdt de spanning erin

Sacha van‘t Pad Bosch, auteur van de pole en ruime winnaar in zijn eerste kwalificatie, en de autoritaire leider in het kampioenschap, bevestigde zijn dominantie van het moment in de Mini klasse (7-11 jaar). Maar een aanrijding van de Nederlander in de tweede kwalificatie liet de twijfel terugkeren! De Fransen Clément Outran en Maxens Verbrugge konden het maximum van de punten scoren in het tussentijdse klassement en zich zo een plaats op de eerste rij van de startgrid van de Finale versieren. Sacha van ‘t Pad Bosch bevond zich slechts op de 8ste plaats.

Op het moment van de start, toen de piste nog nat was, behield Clément Outran het voordeel en vloog hij richting zijn tweede overwinning van het seizoen. De jonge nordist kon hierdoor zijn kansen in het kampioenschap, voor de Finale in Mariembourg, gaaf houden. René Lammers, die slechts 10de was op de startgrid, nam een kanonstart en schoof door naar een 2de plaats, een positie die de zoon van de winnaar van de 24U van Le Mans 1988 kon behouden tot de aankomst. Tegelijkertijd viel Sacha van ‘t Pad Bosch terug naar een 13de plaats na een incident. Maxens Verbrugge pakte de 3de podium plaats voor de Nederlander Dylan Visser en Patrice Kowalewski.

De vijfde en laatste wedstrijd van de IAME Series Benelux gaat door van 1 t.e.m. 3 november op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg. De afspraak is gemaakt!